Quinoa je jednou z mých oblíbených obilovin. Přidávám ji nejen jako přílohu k hlavním jídlům, ale dělám si s ní třeba i saláty, zeleninové placky nebo sladkou kaši. Dneska se podíváme na recept, kterej mě napadl asi před týdnem, když jsem vařila ze zbytků zeleniny. Je to směs quinoy, vařené cizrny, výborné zeleniny, a samozřejmě taky arašídové omáčky, která je mou závislostí už asi dva roky.
Jestli třeba quinou neznáte, nebo jste se s ní nikdy nesetkali, dovolte mi o ní v krátkosti trochu povědět. Quinoa je obilovina, která pochází z Jižní Ameriky, kde se jedla už asi před 6000 lety. Místní jí zde přezdívají "matka obilovin" a u nás se jí taky někdy říká merlík čilský. Má jemnou oříškovou chuť a je velmi oblíbená díky svýmu vysokýmu obsahu bílkovin, který jsou navíc kompletní a obsahují tedy celé spektrum esenciálních aminokyselin. Dál taky obsahuje třeba fosfor, hořčík nebo železo, a navíc je bezlepková, takže ji lze zařadit snad do jakýhokoliv jídelníčku. K sehnání je snad ve všech zdravých výživách, a dnes už i v některých supermarketech, a ačkoliv je její cena trochu vyšší, pokud ji nejíte každý den, vydrží Vám docela dlouho.
Tak jo, doufám, že jsem Vás třeba trochu obohatila, a jdem na recept!