Cizrnové lívance s proteinem a karobovou polevou

21.02.2019

Na lívance se pokaždé těším doslova celej týden. Ve všední dny jsem totiž ráda, když si ráno stihnu udělat aspoň rychlý smoothie nebo vločky, a tak to pak o víkendu musím nějakou pořádnou snídaní dohánět. Navíc jsou lívance asi jedním z mých nejoblíbenějších jídel vůbec, a tak s nima moc ráda různě experimentuju.

Cizrnovou mouku jsem zrovna nedávno objevila doma jako už dlouho zapomenutou a tak jsem se rozhodla jí vdechnout život právě v podobě těhle lívanců. Pokud doma cizrnovou mouku nemáte a nechce se Vám kupovat, můžete samozřejmě použít jakoukoliv jinou. Určitě ale tenhle recept zkuste, protože musím říct, že to je nejspíš jeden z nejlepších receptů na lívance, jakej jsem vůbec kdy dělala.

Takže pokud máte chuť si zpříjemnit život, tady je jak na to! 

Ingredience

Na 1 porci lívanců:

  • 50g cizrnové (či jakékoliv jiné) mouky

  • 1 odměrka rostlinnýho proteinu (já použila protein od značky Blendea)

  • 1 lněné vajíčko (1 lžíce lněných semínek + 3 lžíce vody)

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička agáve sirupu

  • 100ml rostlinnýho mlíka (já použila sojové z dm)

  • 1 lžička skořice

Na polevu:

  • 2 lžíce karobu
  • 4 lžíce rostlinného mléka

Postup

1.
Lněný semínka si smícháme s vodou a dáme stranou. Do středně velké mísy dáme mouku, protein, skořici a prášek do pečiva. Jemně promícháme a poté ke směsi přidáme rostlinný mlíko a agávovej sirup. Nakonec do směsi ještě přidáme hotovej gel z lněnejch semínek, ještě jednou promícháme a těsto necháme asi na 2 minuty odležet.

2.
Zatímco těsto odpočívá, vytvoříme si polevu. Do menší misky nebo hrníčku dáme karobovej prášek s rostlinným mlíkem a jemně promícháme. Polevu můžete také libovolně dosladit, ale jelikož je karob sám o sobě sladčí než kakao, není to tolik potřeba. 

3.
Lívance smažíme na předem rozehřáté pánvi na rostlinným oleji (já používám kokosovej). Jakmile těstem začnou prostupovat bublinky, lívance obrátíme a smažíme ještě asi 2 minuty. Nakonec si je ozdobíme karobovou polevou a libovolným ovocem a můžeme hned podávat.


Dobrou chuť!


Nutriční hodnoty: 

  • kcal: 429
  • sacharidy: 64 g
  • bílkoviny: 30 g
  • tuky: 9 g
  • vláknina: 8 g

Poznámka:

Rostlinných proteinů je dlouhá řada a na tento recept můžete samozřejmě použít jakejkoliv. Jsou k sehnání jak na internetu, tak i ve zdravých výživách, případně v některých drogeriích. 


Na drobenkovej koláč jsem si vzpomněla nedávno při vítání jara a uvědomila jsem si, že jsem vlastně jeho veganskou verzi ještě nikdy nezkoušela. Když jsem byla malá, moje máma dělávala drobenkový koláče snad s jakýmkoliv ovocem od meruněk přes švestky až po rybíz a já ho naprosto milovala. Vzala jsem tedy naše starý neveganský recepty a přepsala je...

Curry miluju, to už víte. Tohle je ale to, který doma děláme nejčastěji. Mám ho ráda, protože je opět rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný, což třeba studenti většinou dost ocení. Samozřejmě si ho můžete udělat tak ostrý, jak uznáte za vhodný, proto v receptu u chilli není uvedený množství - každej to má prostě rád jinak. Taky je super si...

Na tomhle receptu mám ráda jednu věc - do 45 minut máte hotovo, a to i s úklidem! Je to parádička, protože skořicový rolky se většinou musí nechávat kynout a trvají tak docela dlouho. Tyhle jsou ale speciálně udělaný tak, aby kynout nemusely a vy je tím pádem stihnete udělat klidně i na poslední chvíli na nějakou návštěvu. Je to...


Sledujte mě taky na instagramu nebo na facebooku.

© 2020 Plant-based Karolina

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky