Cizrnové sušenky

26.12.2018

Poslední dobou jsem si fakt moc oblíbila svačinky, který si můžu připravit hezky předem, a pak už je jen vzít a strčit do pusy. Nejen, že mi to ušetří poměrně dost času, ale taky se můžu najíst kdykoliv mám hlad a především si tyhle věcičky brát s sebou kamkoliv se mi zachce. A to se vyplatí!

Jedním mým už dlouhodobým oblíbencem jsou právě tyhle cizrnový sušenky. Nejenom, že jsou rychlý, výborný, a zaženou hlad i chutě na všechno sladký, ale jsou taky bez lepku, bez umělýho cukru, bez oleje a samozřejmě veganský. Navíc je můžete udělat klidně úplně maličký, a hlavně vydrží dost dlouho, takže třeba na cesty nebo jako svačinka do školy či do práce jsou naprosto ideální.

Tak jdem na ně!

Ingredience

Na asi 15 středních sušenek:

  • 1 a 1/4 hrnku uvařené cizrny
  • 1/4 hrnku tahini pasty
  • 1/4 hrnku 100% arašídovýho másla
  • 1/4 hrnku agáve sirupu (nebo jinýho tekutýho sladidla)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkovýho extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • cca 40 g vysokoprocentní hořké čokolády nasekané na kousky

Postup

1.
Předehřejeme si troubu na 180°C.

2.
Do mixéru si dáme uvařenou cizrnu a mixujeme ji úplně do jemna (skoro až na mouku). Poté do mixéru přidáme zbytek ingrediencí kromě čokolády a mixujeme dokud se ingredience nespojí a směs nebude hladká. Vzniklé těsto dáme do středně velké mísy a ještě chvíli propracujeme rukama. Těsto by v tuto chvíli mělo být tuhé a dobře tvarovatelné. Do těsta nakonec přidáme nasekanou čokoládu.

3.
Z těsta tvarujeme středně velké sušenky, které pokládáme na plech vyložený pečicí folií nebo pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut.

4.
Jakmile sušenky zezlátnou, vytáhneme je z trouby a necháme vychladnout.



Dobrou chuť!


Nutriční hodnoty na 1 sušenku z 15ti:

  • kcal: 95
  • sacharidy: 8 g
  • bílkoviny: 3,5 g
  • tuky: 5 g
  • vláknina: 1,5 g

Na drobenkovej koláč jsem si vzpomněla nedávno při vítání jara a uvědomila jsem si, že jsem vlastně jeho veganskou verzi ještě nikdy nezkoušela. Když jsem byla malá, moje máma dělávala drobenkový koláče snad s jakýmkoliv ovocem od meruněk přes švestky až po rybíz a já ho naprosto milovala. Vzala jsem tedy naše starý neveganský recepty a přepsala je...

Curry miluju, to už víte. Tohle je ale to, který doma děláme nejčastěji. Mám ho ráda, protože je opět rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný, což třeba studenti většinou dost ocení. Samozřejmě si ho můžete udělat tak ostrý, jak uznáte za vhodný, proto v receptu u chilli není uvedený množství - každej to má prostě rád jinak. Taky je super si...

Na tomhle receptu mám ráda jednu věc - do 45 minut máte hotovo, a to i s úklidem! Je to parádička, protože skořicový rolky se většinou musí nechávat kynout a trvají tak docela dlouho. Tyhle jsou ale speciálně udělaný tak, aby kynout nemusely a vy je tím pádem stihnete udělat klidně i na poslední chvíli na nějakou návštěvu. Je to...


Sledujte mě taky na instagramu nebo na facebooku.

© 2020 Plant-based Karolina

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky