Cizrnový hummus

22.11.2020

Když o hummusu mluvím s někým, kdo o něm nikdy v životě neslyšel, často si vyslechnu vtípky ohledně jeho názvu, samozřejmě. Ani se tomu nedivim, ale říkala jsem si, že by bylo fajn ten název uvíst na pravou míru, ať všichni víte. Název hummus teda údajně pochází z arabštiny a je odvozenej od slova ḥimmaṣ, což znamená cizrna. Najednou to teda dává smysl.

Hummus je studená kaše (nebo dalo by se říct i dip) z rozmixované cizrny, tahini pasty (to je zas rozmixovanej sezam - něco jako arašídový máslo, ale ze seznamových semínek) a dalších ingrediencí jako je česnek, římskej kmín, olivovej olej a tak dál. A jak jste asi pochopili z původu názvu, pochází z Blízkýho východu, konkrétně z oblastí Jordánska, Libanonu a tak podobně.

Hummus je super, protože dobře zasytí, dá se využít ve spoustě jídel a hlavně ho můžete udělat snad na tisíc způsobů. Tady je teda zatím recept na ten úplně základní:

Ingredience:

  • 1 konzerva nebo 240 g do měkka uvařené cizrny (za suchého stavu je to asi 100 g)
  • 70 g tahini pasty (k sehnání v jakékoliv zdravé výživě, v dm drogerii nebo v některých supermarketech v oddělení se zdravou výživou - např. Tesco, Globus)
  • 50 ml olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 40 - 50 ml studené vody
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

1.
Suchou cizrnu si namočíme do vlažné vody s jednou lžičkou jedlé sody minimálně na 8 hodin, nejlíp ale přes noc. Po namočení slejeme a vaříme asi 50 minut v čisté osolené vodě. Pokud máte cizrnu už uvařenou, nebo používáte cizrnu z konzervy, tento krok přeskočte.

2.
Cizrnu nasypeme do mixéru a samotnou mixujeme na co nejjemnější směs (každej mixér to zvládne trochu jinak, ale zkrátka dokud to jde, tak mixujte).

3.
K rozmixované cizrně přidáme olej, šťávu z citronu, rozmačkanej česnek a římskej kmín. Znovu pomixujeme a pak už jen postupně přidáváme vodu a mixujeme do hladka. Nakonec hummus osolte, ještě trochu pomixujte a máte hotovo!

4.
Hummus můžeme podávat s chlebem, s nachos, s pečenýma bramborama, přidat ho do tortill nebo toustů, případně ho jíst jen s čerstvou zeleninou jako je mrkev, okurka nebo řapíkatej celer nakrájenou na hranolky.
V lednici pár dní určitě vydrží, ale přiznám se, že nevim kolik, my ho vždycky sníme tak během dvou dní.

Tak snad ani Vám nevydrží o moc dýl.

Dobrou chuť!


Poznámka:

S hummusem si jde suprově vyhrát a pokaždý ho můžete mít úplně jinej. Můžete do něj přimixovat různý druhy koření, pečenou zeleninu, avokádo, v podstatě cokoliv Vás napadne. Taky záleží na každým, jak má hummus rád. Já třeba často dávám o něco víc římskýho kmínu a tahini než je v receptu napsaný, ale na někoho je to třeba už moc, takže si to samozřejmě můžete upravit podle sebe! :))


Na drobenkovej koláč jsem si vzpomněla nedávno při vítání jara a uvědomila jsem si, že jsem vlastně jeho veganskou verzi ještě nikdy nezkoušela. Když jsem byla malá, moje máma dělávala drobenkový koláče snad s jakýmkoliv ovocem od meruněk přes švestky až po rybíz a já ho naprosto milovala. Vzala jsem tedy naše starý neveganský recepty a přepsala je...

Curry miluju, to už víte. Tohle je ale to, který doma děláme nejčastěji. Mám ho ráda, protože je opět rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný, což třeba studenti většinou dost ocení. Samozřejmě si ho můžete udělat tak ostrý, jak uznáte za vhodný, proto v receptu u chilli není uvedený množství - každej to má prostě rád jinak. Taky je super si...

Na tomhle receptu mám ráda jednu věc - do 45 minut máte hotovo, a to i s úklidem! Je to parádička, protože skořicový rolky se většinou musí nechávat kynout a trvají tak docela dlouho. Tyhle jsou ale speciálně udělaný tak, aby kynout nemusely a vy je tím pádem stihnete udělat klidně i na poslední chvíli na nějakou návštěvu. Je to...


Sledujte mě taky na instagramu nebo na facebooku.   

© 2020 Plant-based Karolina

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky