Když o hummusu mluvím s někým, kdo o něm nikdy v životě neslyšel, často si vyslechnu vtípky ohledně jeho názvu, samozřejmě. Ani se tomu nedivim, ale říkala jsem si, že by bylo fajn ten název uvíst na pravou míru, ať všichni víte. Název hummus teda údajně pochází z arabštiny a je odvozenej od slova ḥimmaṣ, což znamená cizrna. Najednou to teda dává smysl.
Hummus je studená kaše (nebo dalo by se říct i dip) z rozmixované cizrny, tahini pasty (to je zas rozmixovanej sezam - něco jako arašídový máslo, ale ze seznamových semínek) a dalších ingrediencí jako je česnek, římskej kmín, olivovej olej a tak dál. A jak jste asi pochopili z původu názvu, pochází z Blízkýho východu, konkrétně z oblastí Jordánska, Libanonu a tak podobně.
Hummus je super, protože dobře zasytí, dá se využít ve spoustě jídel a hlavně ho můžete udělat snad na tisíc způsobů. Tady je teda zatím recept na ten úplně základní: