Meruňkový koláč s drobenkou

26.04.2021

Na drobenkovej koláč jsem si vzpomněla nedávno při vítání jara a uvědomila jsem si, že jsem vlastně jeho veganskou verzi ještě nikdy nezkoušela. Když jsem byla malá, moje máma dělávala drobenkový koláče snad s jakýmkoliv ovocem od meruněk přes švestky až po rybíz a já ho naprosto milovala. Vzala jsem tedy naše starý neveganský recepty a přepsala je do jednoho, kterej je dost jednoduchej, rychlej a hlavně moc dobrej! Jelikož je na meruňky zatím docela brzo, použila jsem meruňky zavařený, můžete ale použít dá se říct jakýkoliv ovoce včetně borůvek, jahod nebo lesního ovoce, a to klidně i mražený.

Tak se do toho pojďme pustit!

Ingredience:

Cca na plech o rozměrech 60x40 cm:

na koláč: 

  • 2 hrnky mouky (já použila špaldovou, ale můžete použít jakoukoliv)
  • 1 prášek do pečiva
  • 3/4 hrnku třtinovýho cukru
  • 3 lžíce mletýho lněnýho semínka (pokud nemáte, použijte chia semínka)
  • 6 lžic vody
  • 3/4 hrnku rozpuštěnýho kokosovýho oleje
  • 1 hrnek rostlinného mléka (já použila sojový z dm, ale můžete použít jakýkoliv)
  • 16 půlek meruněk (nebo jakékoliv jiné ovoce)

na drobenku:

  • 4 lžíce mouky
  • 2 lžíce cukru (já používám třtinovej, kterej předtím rozmixuju do jemna, ale můžete použít i moučkovej)
  • 2 lžíce trochu změklýho rostlinnýho másla (já používám značku Alsan, ale můžete použít třeba rostlinnou Ramu, Floru nebo klidně i kokosovej olej - s tím ale nejspíš budete potřebovat trochu víc mouky)

Postup:

1.
Nejdřív si připravíme lněný vajíčko. V menším hrníčku smícháme 3 lžíce mletých lněných semínek se 6 lžícemi vody a necháme odstát do chvíle, než se ze směsi vytvoří gel.

2.
Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr. Potom přidáme rozpuštěnej kokosovej olej, rostlinný mlíko a promícháme. Nakonec přidáme lněný vajíčko a promícháme ještě jednou. Těsto by mělo být hladký a vláčný, pokud ho máte hodně tekutý, přidejte trošku mouky, pokud naopak moc tuhý, přidejte trošku mlíka.

3.
Těsto vylijeme na předem vymazaný nebo papírem vyložený plech a poklademe jej půlkami meruněk, které se klidně nebojte do těsta trošku zatlačit. Plech s koláčem dáme stranou a jdeme si připravit drobenku.

4.
Na drobenku v malé míse smícháme mouku s cukrem a poté do směsi vidličkou rozmačkáme změklý rostlinný máslo. Drobenka by neměla být lepivá, měla by se doslova drobit mezi prsty. Pokud ji máte moc měkkou a nedrobí se, přidejte trochu mouky.

5.
Drobenkou rovnoměrně posypeme koláč a dáme jej do předem předehřáté trouby na 180°C asi 30 - 40 minut. Koláč před nakrájením nechte vychladnout a při servírování klidně ještě posypte trochou moučkovýho cukru.¨


Tak dobrou chuť!


Na drobenkovej koláč jsem si vzpomněla nedávno při vítání jara a uvědomila jsem si, že jsem vlastně jeho veganskou verzi ještě nikdy nezkoušela. Když jsem byla malá, moje máma dělávala drobenkový koláče snad s jakýmkoliv ovocem od meruněk přes švestky až po rybíz a já ho naprosto milovala. Vzala jsem tedy naše starý neveganský recepty a přepsala je...

Curry miluju, to už víte. Tohle je ale to, který doma děláme nejčastěji. Mám ho ráda, protože je opět rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný, což třeba studenti většinou dost ocení. Samozřejmě si ho můžete udělat tak ostrý, jak uznáte za vhodný, proto v receptu u chilli není uvedený množství - každej to má prostě rád jinak. Taky je super si...

Na tomhle receptu mám ráda jednu věc - do 45 minut máte hotovo, a to i s úklidem! Je to parádička, protože skořicový rolky se většinou musí nechávat kynout a trvají tak docela dlouho. Tyhle jsou ale speciálně udělaný tak, aby kynout nemusely a vy je tím pádem stihnete udělat klidně i na poslední chvíli na nějakou návštěvu. Je to...


Sledujte mě taky na instagramu nebo na facebooku.    

© 2020 Plant-based Karolina

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky