Rychlé skořicové rolky

03.12.2020

Na tomhle receptu mám ráda jednu věc - do 45 minut máte hotovo, a to i s úklidem! Je to parádička, protože skořicový rolky se většinou musí nechávat kynout a trvají tak docela dlouho. Tyhle jsou ale speciálně udělaný tak, aby kynout nemusely a vy je tím pádem stihnete udělat klidně i na poslední chvíli na nějakou návštěvu. Je to sice taková sladká prasečinka, ale to jednou za čas neuškodí nikomu, no ne?

Tak jdem na ně, ať nezdržuju!

Ingredience:

Na těsto:

  • 240 g hladké špaldové mouky (může být i normální bílá; celozrnná jde taky, ale mám zkušenost, že pak rolky v troubě tolik nenakynou, takže bych volila spíš třeba 50/50)
  • 2 lžíce třtinovýho cukru
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 55 g rostlinnýho másla
  • 250 ml sojovýho mlíka

Na náplň:

  • 50 g změklýho rostlinnýho másla
  • 100 g třtinovýho cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky perníkovýho koření (nemusí nutně být)

Postup:

1.
Ve větší míse smícháme mouku, pečící prášek a cukr. Přidáme předem trochu změklý máslo a vpracujeme ho do těsta buď vidličkou nebo šlehací metličkou. V těstě kvůli máslu teď budou trošku hrudky, ale to vůbec nevadí, jen je zkuste mít co nejmenší. Nakonec přidáme mlíko a vypracujeme těsto.

2.
Těsto teď trochu lepí a to taky nevadí! Pomoučíme si vál i ruce a těsto párkrát uhněteme tak, aby tolik nelepilo. Pak si znovu pomoučíme vál, aby se těsto při válení nepřilepilo a vyválíme ho do tvaru obdélníku. Těsto by mělo být tak cca 0,5 cm tlustý.

3.
Vyválený těsto namažeme změklým máslem (opravdu stačí jen tenkou průhlednou vrstvu) a necháme si nenamazanou jednu (doporučuju vrchní delší) stranu obdélníku. Pak těsto rovnoměrně posypeme směsí cukru, skořice a perníkového koření.

4.
Těsto začneme od spodní delší strany obdélníku balit do rolády. Může se trochu lepit a tak to chce trpělivost a občas si namočit prsty do studené vody, aby se vám nelepilo tolik. Ikdyž se Vám v těstě udělá dírka nebo se trochu přilepí, vůbec to nevadí, hlavně to chce klid! :D

5.
Ubalenou roládu pak nakrájíme na rolky (ideálně tak 4 cm tlusté, ale záleží na Vás, je to docela jedno). Ty pak pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a samozřejmě rozkrojenou stranou nahoru.

6.
Rolky pečeme v předem předehřáté troubě na 200°C asi 10-15 minut. Po vyndání z trouby necháme trochu zchládnout a hned podáváme.


Tak dobrou chuť!


Na drobenkovej koláč jsem si vzpomněla nedávno při vítání jara a uvědomila jsem si, že jsem vlastně jeho veganskou verzi ještě nikdy nezkoušela. Když jsem byla malá, moje máma dělávala drobenkový koláče snad s jakýmkoliv ovocem od meruněk přes švestky až po rybíz a já ho naprosto milovala. Vzala jsem tedy naše starý neveganský recepty a přepsala je...

Curry miluju, to už víte. Tohle je ale to, který doma děláme nejčastěji. Mám ho ráda, protože je opět rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný, což třeba studenti většinou dost ocení. Samozřejmě si ho můžete udělat tak ostrý, jak uznáte za vhodný, proto v receptu u chilli není uvedený množství - každej to má prostě rád jinak. Taky je super si...

Na tomhle receptu mám ráda jednu věc - do 45 minut máte hotovo, a to i s úklidem! Je to parádička, protože skořicový rolky se většinou musí nechávat kynout a trvají tak docela dlouho. Tyhle jsou ale speciálně udělaný tak, aby kynout nemusely a vy je tím pádem stihnete udělat klidně i na poslední chvíli na nějakou návštěvu. Je to...


Sledujte mě taky na instagramu nebo na facebooku.   

© 2020 Plant-based Karolina

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky