Špaldovo-ovesný dýňový chlebíček

23.01.2019

Dýně miluju. Vždycky, když přijde dýňová sezona, jsem natěšená na krémový dýňový polívky, dýňový noky, curry, lívace, buchty a taky na tenhle dokonalej dýňovej chlebíček.

Vím, že dýňová sezona už sice trochu pominula, ale moje skvělá babička nás naštěstí vždycky dýní zásobuje, a my jich pak máme doma dost skoro až do jara. Pokud teda taky patříte mezi milovníky dýní nebo Vám doma nějaká ta dýně z podzimu přebývá, rozhodně Vám doporučuju tenhle recept vyzkoušet. Nejen, že je rychlej a jednoduchej, je taky moc dobrej,
a u nás doma většinou zmizí během chvilky. Hodí se klidně jako snídaně nebo svačina, a já sama ho nejvíc miluju třeba ještě s arašídovým máslem navrch.

Tak pojďme na něj!

Ingredience:

  • 1 a 1/4 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku pomletých vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku jemně nastrouhané dýně
  • 1/2 rozmačkaného banánu
  • 2 lněná vejce (2 lžíce mletých lněných semínek + 6 lžic vody)
  • 1/4 hrnku olivovýho oleje
  • 1/4 hrnku javorovýho sirupu
  • 2/3 hrnku třtinovýho cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkovýho koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rostlinnýho mlíka (já použila sojové z dm)
  • 3 lžíce dýňových semínek

Postup:

1.
Nejprve si připravíme lněný vajíčka, a to smícháním 2 lžic mletýho lněnýho semínka s 6 lžícemi vody. Pokud nemáte lněný semínka, můžete stejně tak použít chia semínka a připravit tak chia vajíčko. Směs dáme na chvíli stranou, aby se z ní vytvořil gel, a předehřejeme si troubu na 180°C.

2.
Ve větší míse smícháme lněný vajíčko s najemno nastrouhanou dýní, rozmačkaným banánem, javorovým sirupem, rostlinným mlíkem a olivovým olejem, a pořádně promícháme.

3.
Ve druhé míse si smícháme sypké ingredience, tedy cukr, jedlou sodu, sůl, skořici, perníkový koření, ovesný vločky a mouku. Sypkou směs pak po troškách přidáváme k tekutým ingrediencím a pomalu mícháme. Konečné těsto by nemělo být ani úplně tekutý, ani úplně tuhý, prostě něco mezi. Pokud to tak nebude, přidejte ještě trošku mouky nebo rostlinnýho mlíka

4.
Hotový těsto nalijeme do vymazané nabo pečícím papírem vyložené formy na chléb, posypeme dýňovými semínky a pečeme asi 45 minut. Hotovej chlebíček poznáme tak, že na povrchu krásně zezlátne a po píchnutí párátkem do středu chlebíčku nám zůstane párátko čisté.

5.
Po vyndání z trouby necháme chlebíček ještě asi 15-20 minut zchládnout ve formě a až poté jej vyndáme na talíř. Před krájením ale doporučuju ještě pár minut počkat, až chlebíček zchládne úplně, jinak se může stát, že bude trošku lepit. Sama to ale většinou nevydržím a rozkrojím ho hned, takže záleží na Vás. :D

Chlebíček pak můžeme podávat např. s arašídovým máslem, marmeládou, rostlinným máslem, nakrájenými banány nebo klidně i úplně samotnej :)


Dobrou chuť!


Poznámka:

Recept funguje s jakýmkoliv druhem dýně. Pokud nemáte doma dýni od babičky, můžete chlebíček klidně udělat z kupované dýně, a to jak z máslové, tak z hokkaido! :))


Na drobenkovej koláč jsem si vzpomněla nedávno při vítání jara a uvědomila jsem si, že jsem vlastně jeho veganskou verzi ještě nikdy nezkoušela. Když jsem byla malá, moje máma dělávala drobenkový koláče snad s jakýmkoliv ovocem od meruněk přes švestky až po rybíz a já ho naprosto milovala. Vzala jsem tedy naše starý neveganský recepty a přepsala je...

Curry miluju, to už víte. Tohle je ale to, který doma děláme nejčastěji. Mám ho ráda, protože je opět rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný, což třeba studenti většinou dost ocení. Samozřejmě si ho můžete udělat tak ostrý, jak uznáte za vhodný, proto v receptu u chilli není uvedený množství - každej to má prostě rád jinak. Taky je super si...

Na tomhle receptu mám ráda jednu věc - do 45 minut máte hotovo, a to i s úklidem! Je to parádička, protože skořicový rolky se většinou musí nechávat kynout a trvají tak docela dlouho. Tyhle jsou ale speciálně udělaný tak, aby kynout nemusely a vy je tím pádem stihnete udělat klidně i na poslední chvíli na nějakou návštěvu. Je to...


Sledujte mě taky na instagramu nebo na facebooku.

© 2020 Plant-based Karolina

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky