Tofu vajíčka s hráškem a brokolicí

16.12.2018

Když jsem se v 15ti letech stala vegetariánkou, pamatuju si, že jedna z mých nejčastějších vět zněla: "Bez masa je to v pohodě, ale veganka bych bejt nikdy nemohla, na to až moc miluju vajíčka, sýry a tvaroh."

Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že za tři roky budu psát recept na veganský míchaný vajíčka, a že tyhle vajíčka budu mít dokonce ještě radši, než jsem měla ty opravdový, rozhodně bych tomu nevěřila. Když jsem se pak ale veganství začala trochu víc otevírat a zajímat se o něj, pochopila jsem, že vlastně o ani jednu z těchto skvělejch chutí nebudu muset nikdy přijít.

Dneska se podíváme na kouzlo veganskej vajec. To spočívá v černý soli, kterou možná někteří už znáte. Jestli ale ne, dovolte mi, abych Vám o ní něco málo řekla. Černé soli se taky říká kala namak a je to druh vulkanické soli, která má výraznou vajíčkovou chuť. Podle ajurvédské medicíny dokonce pomáhá při trávení a proti nadýmání a neobsahuje tolik sodíku jako normální sůl, takže je dobrá třeba i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Seženete ji podle mě v jakékoliv zdravé výživě, a jelikož jí stačí malinký množství, vydrží Vám klidně i několik let.

Vzdělávací okýnko už teda máme za sebou, tak se pojďme pustit do těch míchanejch vajec!

Ingredience

Na 2 porce:

  • 1 bílý tofu
  • 2 lžičky olivovýho oleje
  • 1 střední cibule
  • 100 g mraženýho nebo čerstvýho hrášku
  • 100 g brokolice
  • 1 lžička černé soli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 lžíce lahůdkovýho droždí
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 100 ml neslazenýho sojovýho mléka nebo rostlinné smetany
  • pepř

Postup

1.
Cibuli si nakrájíme na malý kousky a osmažíme ji na olivovým oleji. Po chvíli přidáme kurkumu a necháme ji, aby se s cibulí hezky spojila. Poté na pánev přidáme hrášek s brokolicí, přikryjeme pokličkou a necháme pár minut změknout.

2.
Mezitím si do střední misky buď rukama nebo vidličkou rozmačkáme bílý tofu. Já nejradši používám tofu od značky Lunther, který prodávají např. v Tescu, protože je hezky měkký, případně o něco tvrdší tofu od značky Sunfood, který u nás mají v Albertu nebo ve zdravejch výživách. Naopak třeba tofu od značky Sojaprodukt mi ve vajíčkách moc nechutná, protože má na mě dost hořkou chuť, ale samozřejmě je to individuální.

3.
K rozmačkanýmu tofu přimícháme lahůdkový droždí a přidáme jej k zelenině na pánev. Směs dochutíme černou solí a hořčicí, ještě párkrát promícháme a nakonec podlijeme sojovým mlékem nebo smetanou, který vajíčka trochu zjemní a navíc jim dodaj takovou "bílkovou strukturu".

4.
Nakonec už pánev odstavíme, vajíčka necháme chvilku dojít a ihned podáváme. Já osobně mám vajíčka ráda s čerstvou zeleninou a celozrnným pečivem, které ještě doplním hummusem nebo rozmačkaným avokádem, někdy si k nim ale udělám třeba zeleninu na páře nebo je na cestu zabalím do celozrnné tortily, fantazii se zde meze nekladou.

Tak dobrou chuť!


Nutriční hodnoty na 1 porci:

  • kcal: 313
  • sacharidy: 20 g
  • bílkoviny: 23 g
  • tuky: 15 g
  • vláknina: 8 g

Poznámka:

Místo hrášku nebo brokolice můžete do vajíček samozřejmě přidat jakoukoliv jinou zeleninu. Sama si je občas dělám třeba s žampionama, s mrkví, s kukuřicí nebo i jen tak samotný.


Na drobenkovej koláč jsem si vzpomněla nedávno při vítání jara a uvědomila jsem si, že jsem vlastně jeho veganskou verzi ještě nikdy nezkoušela. Když jsem byla malá, moje máma dělávala drobenkový koláče snad s jakýmkoliv ovocem od meruněk přes švestky až po rybíz a já ho naprosto milovala. Vzala jsem tedy naše starý neveganský recepty a přepsala je...

Curry miluju, to už víte. Tohle je ale to, který doma děláme nejčastěji. Mám ho ráda, protože je opět rychlý, jednoduchý a finančně nenáročný, což třeba studenti většinou dost ocení. Samozřejmě si ho můžete udělat tak ostrý, jak uznáte za vhodný, proto v receptu u chilli není uvedený množství - každej to má prostě rád jinak. Taky je super si...

Na tomhle receptu mám ráda jednu věc - do 45 minut máte hotovo, a to i s úklidem! Je to parádička, protože skořicový rolky se většinou musí nechávat kynout a trvají tak docela dlouho. Tyhle jsou ale speciálně udělaný tak, aby kynout nemusely a vy je tím pádem stihnete udělat klidně i na poslední chvíli na nějakou návštěvu. Je to...


Sledujte mě taky na instagramu nebo na facebooku.

© 2020 Plant-based Karolina

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky