Když jsem se v 15ti letech stala vegetariánkou, pamatuju si, že jedna z mých nejčastějších vět zněla: "Bez masa je to v pohodě, ale veganka bych bejt nikdy nemohla, na to až moc miluju vajíčka, sýry a tvaroh."
Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že za tři roky budu psát recept na veganský míchaný vajíčka, a že tyhle vajíčka budu mít dokonce ještě radši, než jsem měla ty opravdový, rozhodně bych tomu nevěřila. Když jsem se pak ale veganství začala trochu víc otevírat a zajímat se o něj, pochopila jsem, že vlastně o ani jednu z těchto skvělejch chutí nebudu muset nikdy přijít.
Dneska se podíváme na kouzlo veganskej vajec. To spočívá v černý soli, kterou možná někteří už znáte. Jestli ale ne, dovolte mi, abych Vám o ní něco málo řekla. Černé soli se taky říká kala namak a je to druh vulkanické soli, která má výraznou vajíčkovou chuť. Podle ajurvédské medicíny dokonce pomáhá při trávení a proti nadýmání a neobsahuje tolik sodíku jako normální sůl, takže je dobrá třeba i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Seženete ji podle mě v jakékoliv zdravé výživě, a jelikož jí stačí malinký množství, vydrží Vám klidně i několik let.
Vzdělávací okýnko už teda máme za sebou, tak se pojďme pustit do těch míchanejch vajec!